Antioxidanty ve stravě aneb boj proti stáří

O antioxidantech jste již určitě slyšeli. Jaký mají pro náš organismus přínos a v čem se tyto životně důležité látky nacházejí?

Co jsou to antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které chrání naše tělo před nežádoucími chemickými reakcemi tím, že neutralizují volné radikály, dříve, než stačí způsobit nějaké škody. Volné radikály, jsou velmi reaktivní částice, které vznikají přímo v našem organismu, když zpracovává některé méně vhodné potraviny, znečištěné ovzduší, cigaretový kouř i stres.

Volné radikály stojí na počátku oslabení organismu, většiny vážných onemocnění a podílí se na rychlém stárnutí. Chybí jim jeden elektron, takže jsou chemicky nestabilní a snaží se proto za každou cenu získat elektron nový. Při své cestě ničí zdravé buňky a tím oslabují imunitní systém. Lidské tělo je schopno bránit se jejich škodlivému působení samo. Přesáhne-li jejich počet určitou míru, už to není možné. V tomto případě nám mohou pomoci právě antioxidanty, které blokují rozmnožování volných radikálů.



A odkud můžeme antioxidanty načerpat?

Antioxidanty přijímáme např. v potravě. Zvýšená potřeba antioxidantů je nutná v případě konzumace stravy bohaté na karcinogeny, jako jsou uzeniny, smažená strava a také kouření. Kuřáci potřebují třikrát větší dávky vitamínu C, aby byla zajištěna stejná dávka antioxidantů jako u nekuřáků. Nejlepší obranou před volnými radikály je zvýšit příjem antioxidantů pomocí příjmu potravin, které obsahují antioxidanty. Pomoci si můžete i kvalitními doplňky stravy. Beta-karoten, lykopen a lutein ze skupiny karotenoidů, jsou ve vodě rozpustná barviva, vyskytující se v červeně, žlutě a zeleně zbarveném ovoci a zelenině. Chrání nejen proti vzniku rakoviny, ale i proti vlivu UV paprsků a proti jiným druhům záření. Známým antioxidantem je také vitamin C, vitamin E, minerály selen a zinek, flavoniody, Koenzym Q10 aj. Nejvíce antioxidantů obsahuje bio ovoce zelenina. Snažte se mít výběr co nejpestřejší, abyste získali co neširší spektrum antioxidantů, vitamínů a dalších živin.

Potraviny s nejvyšší hodnotou antioxidantů (v závorce koeficient antioxidačního účinku.)

ostružiny (100)

lékořice (90)

dobromysl, oregano (84)

kopr (70)

maliny (60)

granátové jablko, černý rybíz, červené víno (alkoholický nápoj), máta (50)

Co by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět

* Brokolice

* Lněná semínka

* Luštěniny

* Tmavá listová zelenina

* Bobulovité ovoce

* Česnek

* Zelený čaj

* Rajčata

* Celozrnné výrobky

Co možná neznáte a znát byste měli

Goji

Kustovnice čínská (goji) je již po staletí považována v tradiční čínské medicíně za nenahraditelný doplněk stravy, je považována za omlazující ovoce, které slouží jako prevence civilizačních chorob. V obsahu nutričních látek nemají goji ve srovnání s ostatními druhy ovoce konkurenci. Tyto plody mají 500krát víc vitaminu C než pomeranče. Obsahují velké množství vitaminu A, B1, B2, B6 a E, jsou zdrojem bílkovin (dokonce včetně všech esenciálních aminokyselin) a stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.) Goji jsou plné antioxidantů, takže zpomalují proces stárnutí a chrání před nemocemi. Plody kustovnice se mohou jíst jako sušené ovoce či je lze použít k přípravě lahodného čaje. Výborně se hodí i do ranních cereálií, rýže, salátu, ale i do koláčů, zákusků apod. Pro dosažení blahodárných účinků je doporučeno konzumovat 10 až 30 gramů (což je asi hrst) kustovnice čínské denně.

Nepražené kakaové boby

Pražením kakaových bobů (jako je tomu u klasické čokolády) se ničí vitamíny, minerály a antioxidanty. Kakaové boby jsou pravděpodobně nejkoncentrovanější zdrojem antioxidantů na světě. Obsahují jich 14krát víc než červené víno a 21krát víc než zelený čaj. Kakaové boby mají obrovské množství hořčíku. Minerálu, kterého přijímá většina z nás ze stravy jen málo, a trpíme jeho nedostatkem. Typickým projevem jsou například časté křeče, otoky nohou či rukou. Pokud trpíte nedostatkem železa (únava, ospalost, bledost, bolesti hlavy, potíže s polykáním, pálení jazyka, časté zanícení koutků, lámání nehtů), pouhých 28g bobů vám dá 314% jeho doporučené denní dávky.

Açai bobule

Blahodárný vliv plodů palmy açai na lidské zdraví je dobře znám po dlouhá staletí. Tyto bobulky se podobají borůvkám nebo malinám. Plody Açai jsou považovány za přírodní prostředek prevence civilizačních onemocnění, ale třeba i nadměrně rychlého stárnutí kůže. Bobule acaí jsou jedny z nejvýživnějších plodů a zároveň jedny z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Po staletí Indiáni sbírali acaí pro jeho výživnost a léčivé schopnosti. Přezdívali mu proto ovoce Bohů. Jsou totiž zdrojem jedněch z nejsilnějších antioxidantů na světě. Vitamíny, které se nacházejí v acai bobulích obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, C a E. Bohatý obsah vitamínů je doplněn vlákninou, bílkovinami, omega-3 a minerálními látkami, které lze najít také uvnitř ovoce. Dále přítomný antioxidant nazývaný Anthokyanin, je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů vůbec.

Věděli jste, že

  • opakované, každodenní vystavování znečištění, stresu, cigaretovému kouři a slunci znamená, že se musí vaše tělo potýkat s více než deseti miliony útoků volných radikálů denně?
  • pokud denně vypijete hrnek zeleného nebo bílého čaje, podpoříte aktivitu antioxidantů a zmenšíte tím vlivy vyvolané volnými radikály. 
  • pokud si přejete, aby byla vaše pleť hladká jako rajské jablíčko, jezte rajčata. Ty totiž obsahují lykopen, což je ke kůži šetrný antioxidant, který snižuje i rizika rakoviny. Vařená rajčata jsou pro tělo příznivější, protože organismus lykopen z vařených rajských jablíček lépe zužitkuje.





Zpět na výpis článků