Co si dát k jídlu po běhání (cvičení) ?

 

Jídlo po tréninku je Vaším klíčem k rychlejší regeneraci a tím i k lepšímu výkonu.

 

Jídlo po tréninku byste jako běžec neměli nikdy brát na lehkou váhu. Jídlo po tréninku je Vaším klíčem k rychlejší regeneraci a tím i k lepšímu výkonu. Co když ale přijdete po běhu nebo jakémkoliv jiném tréninku vyhládlí jako lvi a snědli byste v tu chvíli cokoliv?  Co, když se chcete za vyčerpávající výkon odměnit? V tu chvíli je ideální sáhnout po lahodném koktejlu smoothie. S těmi správnými ingrediencemi Vám smoothie dodá správné sacharidy, proteiny, mastné kyseliny a v neposlední řadě i vitamíny, minerály a stopové prvky, tak důležité pro správnou regeneraci.

Smoothie je připraveno během několika minut, s minimální námahou. Může být slané, sladké, svěží a pikantní nebo hladké a krémové.

 
Má několik nesporných výhod:
 
1)    tekutá forma se lépe vstřebává do těla
 
2)    je jednoduchý na přípravu
 
3)    lze zvolit přísady dle účinku
 
4)    má skvělou chuť

 

Pepkovo smoothie


Špenát se na první pohled může zdát jako nevhodná složka do smoothie. Opak je pravdou. Pokud zkombinujete špenát se sladkými ingrediencemi jako jsou pomeranč, banán nebo mražené ovoce maliny nebo borůvky, dostanete skvělou a vyváženou chuť. Přidáním jogurtu nebo tvarohu získáte potřebné bílkoviny, důležité pro regeneraci svalstva.

Špenát obsahuje důležité živiny, i když není ideálním zdrojem železa, jak se dříve uvádělo na základě matematické chyby, když byla při analýze špatně napsaná desetinná čárka. Současné výzkumy však prokázaly přítomnost fytohormonů, působících na vývoj svalstva člověka a obsah karotenoidů ve vysokých koncentracích, což činí ze špenátu cenný antioxidant.

Ořechy a semínka obsahují tuky s vysokým podílem pro zdraví prospěšných mono a polynenasycených mastných kyselin. Kromě užitečných tuků, bílkovin a vlákniny obsahují různé druhy ořechů i různé směsi minerálních látek a vitaminů. Většina obsahuje významné množství vitaminu E – účinného antioxidantu, který likviduje volné radikály, kyseliny listové, zabraňující zvyšování koncentrace homocysteinu (aminokyseliny přítomné v krvi), představující další rizikový faktor onemocnění srdce. Většina ořechů obsahuje významný podíl hořčíku, který ovlivňuje např. tlak krve. Ořechy rovněž obsahují velké množství dalších složek. Sterolů, fytoestrogenů a dalších látek s příznivým vlivem na zdravotní stav.


1 1/2 šálku pomerančového džusu, nejlépe v bio kvalitě nebo 2 pomeranče

1 šálek baby špenátu

1/2 šálku bílého jogurtu, nejlépe řeckého nebo Hollandia

1 lžička čerstvého, nastrouhaného zázvoru

1/3 šálku vlašských ořechů

1/2 šálku jahod, čerstvých nebo zmrazených

1/2 šálku mražených borůvek


Nalijte pomerančovou šťávu, následně špenát, jogurt, zázvor, vlašské ořechy, jahody a borůvky do nádoby mixéru. Zapněte mixér na nízké otáčky na 20 sec. Přepněte na vysoké otáčky na 20 až 30 sekund, nebo dokud ovoce nebude ideálně promíchané.


Jedna porce obsahuje:

kalorie: 290

Sacharidy: 37g

Bílkoviny: 10 g

Vláknina: 4 g

Tuk 13 g

Sodík 16 mg

Mgr. Vít Schlesinger






Zpět na výpis článků