Cukrovka: jak lékaři zjistí, zda jste nemocní

Diabetes neboli cukrovka se nikdy neobjevuje zničehonic. Nemoc se rozvíjí až deset let. Celou tuto dobu o sobě nedává nijak vědět, avšak už škodí například ledvinám nebo cévám. Proto má takový smysl ji odhalit co nejdříve. Vyšetření přitom není složité. Pokud na ni přijdete a včas se začnete léčit, může se vám život prodloužit o několik let.

 

„Měla jsem před deseti lety těhotenskou cukrovku, když jsem čekala druhé dítě, ale brala jsem to tak, že jakmile porodím, nemoci se jednou pro vždy zbavím. U nás v rodině ji snad nikdo neměl a ani já jsem neměla problémy s váhou,“ líčí pětačtyřicetiletá Zuzana, kterou tehdy překvapilo doporučení, aby půl roku po porodu zašla na kontrolu hladiny cukru v krvi a aby na ni chodila každé dva až tři roky.

Dodržela to, vždy bylo všechno v pořádku. Až letos jí opakovaně naměřili zvýšenou hladinu cukru v krvi – odborně se mluví o zvýšené glykemii. „Lékař mi vysvětlil, že mám prediabetes a že se u mě během několika dalších let může rozvinout cukrovka II. typu, proto začínám teď dodržovat dietní opatření,“dodává žena s tím, že tahle dieta rozhodně neznamená hladovění, naopak, je potřeba jíst pravidelně a hlídat si konzumaci sacharidů.

Jak nemoc vzniká

Právě mírný vzestup glykemie je prvním příznakem rozvíjejícího se diabetu II. typu, právě tehdy je možné rozvoj nemoci ještě zvrátit pomocí diety a dostatku pohybu. Pokud se tak nestane, zhoršuje se schopnost těla hospodařit s inzulinem a glykemie nadále stoupá, takže už bývá nutné nasadit krom diety i léky. Prediabetickou fázi se někdy podaří odhalit náhodou v rámci preventivní prohlídky u praktika a příslušných vyšetření.

Jakmile se nemoc projeví typickými příznaky, například únavou, žízní a častým močením, případně dechem páchnoucím po acetonu, jde už o plně rozvinutou cukrovku.

V případě mnohem méně častějšího diabetu I. typu sice vypadá nástup choroby razantněji, vypadá to, jakoby propukla náhle a v plné síle, ovšem stává se tak až po zničení 90 procent buněk, které ve slinivce vyrábějí hormon inzulín. Bohužel, dříve se nemoc odhalit prakticky nedá. Jelikož je nemoc dědičná, lze sledovat děti rodičů, kteří tímto typem diabetu trpí.

Jak se stanovuje diagnóza?

Lékaři určují diagnózu diabetes pomocí těchto základních vyšetření:

  • odběr krve (glykémie na lačno a glykovaný hemoglobin), normální hladiny glykémie před jídlem činí 3,3 - 5,5 mmol/l
  • vyšetření moči (množství glukózy neboli cukru)
  • OGTT test (orální glukózový toleranční test), při kterém se hodnotí glykémie nalačno a po vypití roztoku glukózy v určitém časovém odstupu a rychlost návratu k normálním hodnotám, vyšetření trvá několik hodin
  • dále lze sledovat hladinu inzulínu či protilátek

Jak vypadá dieta?

Základem diety je úprava příjmu cukrů (sacharidů), které mají přímý vliv na hladinu krevního cukru (glykémii). Pravidlo číslo jedna? Diabetici nesmí sladit, měli by proto vyloučit jednoduché cukry jako jsou bílý a hnědý cukr (řepný i třtinový), med, hroznový cukr a podobně, mohou však používat některá umělá sladidla.

Pozor na to, že jednoduché cukry obsahují i potraviny, u kterých to člověka zase tak moc nenapadne. Kromě sladkostí a slazených nápojů jsou to třeba snídaňové cereálie, kompoty, marmelády, ale také kečup, rajský protlak, sterilovaná a nakládaná zelenina, dresinky a různé dochucující omáčky, paštiky a další uzeniny, instantní potraviny a samozřejmě alkohol. Potraviny obsahující složité cukry (polysacharidy) je potřeba rozložit do více denních jídel, nejlépe do pěti nebo šesti a dodržet dostatečný interval mezi jednotlivými jídly, ideálně tříhodinový.

Podobná dieta se dá doporučit jako prevence před samotným rozvojem nemoci. Ukazuje se také, že velký význam v prevenci cukrovky II. typu má pohybová aktivita a to nejen proto, že se díky ní snižuje váha.

Nová služba pro diabetiky i pro ty, kterým nemoc teprve hrozí

Patříte mezi lidi ohrožené cukrovkou? Obáváte se, že se u vás nemoc už rozvíjí či vám ji dokonce lékař potvrdil? Právě pro vás během listopadu na vybraných pobočkách spouští Svět zdraví novou službu nazvanou Výživa diabetiků. V jejím rámci se dozvíte mnoho praktických rad.

Služba Výživa diabetiků je určena jak těm, u kterých se už nemoc rozvinula, tak lidem s prediabetem.Odborníci ze Světa zdraví totiž v rámci biochemických vyšetření, která vyhodnocují, opakovaně zjišťují, že mnoho klientů už je ve fázi pomalu počínající cukrovky, kterou lze naštěstí zastavit právě pomocí dietních opatření. Služba Výživa diabetiků zde může sehrát velkou preventivní roli.






Zpět na výpis článků