Hořčicová omáčka s pohankovými špalíčky

recept Hořčicová omáčka s pohankovými špalíčky
 
3x porce

Ingredience

  • 800g brambor uvařených ve slupce
  • 200 cca špaldové mouky
  • 100g pohankové mouky
  • 30g pohankových vloček
  • 20g rozpuštěného másla
  • 1 vejce 
  • sůl
Omáčka:
  • 3-4 lžíce rýžové mouky hladké
  • 2 lžíce hořčice (jak kdo má rád)
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • ovesná smetana 
  • 1 lžíce másla
  • třtinový cukr
  • sůl

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout (vařím den předem). Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Doprostřed nasypeme mouky, vločky, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Zpracované těsto rozdělíme na stejné dílky, z nich vyválíme válečky a nožem nakrájíme špalíčky. Vaříme ve vroucí a osolené vodě. Jakmile nám vyplavou, ještě krátce povaříme. Hotové vyjmeme cedníkem a necháme odkapat přebytečnou vodu.  Z másla a mouky si vyrobíme zápražku. Máslo rozpustíme a poprášíme moukou. Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a přivedeme k varu. Poté přidáme hořčici, mírně osladíme a doředíme smetanou. Špalíčky podáváme s natvrdo uvařeným vajíčkem a hořčicovou omáčkou.






Zpět na výpis článků