Jablečné řezy se zázvorem

Ingredience:
  • 500 g strouhaných jablek
  • 250 g hrubé celozrnné špaldové mouky BIO (pro bezlepkovou variantu mouku pohankovou, kukuřičnou, amarantovou, rýžovou…)
  • 3 vejce (z bílků bude sníh)
  • 50 g rýžového sirupu (popř. medu)
  • 30-40 g strouhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g mletého kokosu
  • 30 g panenského oleje (slunečnicový, sezamový)
  • 25 g rozpuštěného másla
  • 30 g rozinek (vcelku nebo mixovaných)
  • 30-40 g sekaných vlašských ořechů
  • větší špetka koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  •  ½ lžičky mletého fenyklu
  • několik kapek citrónové šťávy
  • 28 oloupaných mandlí na ozdobu
(toto množství jednotlivých surovin použijeme na výrobu těsta, které pak rozložíme na plech o rozměrech cca 24 x 35 cm)

Hubnutí Znojmo doporučuje tento recept typicky pro sychravý podzim, kde s pomocí zázvoru můžeme organismus zdravě prohřát a v kombinaci např. s bylinkovým čajem si můžeme zpříjemnit odpoledne za oknem při nevlídném počasí.


Přípravu začneme od jablek, která umyjeme, vykrájíme, oloupeme a nastrouháme na středně hrubo nebo i jemno. Kdo chce, může jablíčka nastrouhat i se slupkou, ale vzhledem ke snaze o docílení doopravdy lehce stravitelného jídla, raději pečeme z jablíček loupaných. Jablka nastrouháme do hlubší mísy, ve které budeme těsto připravovat. Pakliže máme pocit, že jsou mnoho šťavnatá a uvolňují při strouhání šťávu, tak je lehce odmáčkneme a přebytečnou tekutinu vylijeme do připraveného hrnečku. Šťávu si necháme ji na ředění těsta, pakliže by se nám nakonec zdálo hutné a suché.
Pak do mísy přidáme strouhaný zázvor, žloutky, veškeré koření, změklé máslo a olej, dobře promícháme, dokud máme hmotu dobře mísitelnou. Osladíme rýžovým sirupem. Zde je mnoho možností na výběr,  můžete použít i jen jeden druh sladidla nebo lze dát i tekutý med a množství již nechám na vás. Nyní již jen přidáme rozinky, oříšky, kokos a na závěr mouku a pár kapek citronové šťávy. Hmota je hustá, někdy je vhodnější promíchat těsto ručně. Je-li těsto moc hutné, nyní jej můžeme rozředit jablečnou šťávou, která nám zůstala po odmáčknutí nastrouhaných jablíček. Promícháním docílíme jednotné konzistence. Z bílků našleháme tuhý sníh, který po částech do těsta zamícháme a zlehka zapracujeme. Připravené těsto vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení a stěrkou pěkně rozetřeme a rozprostřeme. Ozdobíme spařenými a oloupanými mandlemi, viz foto.
 


Plech dáme do vyhřáté trouby (kolem 200 °C) a 10 minut zapečeme a pak pečeme při teplotě cca 180 °C asi tak dalších 35-40 minut. Kontrolujeme špejlí. Rozhodující pro udržení nakypření je prvních 10 minut, kdy je to třeba zapéci při vyšší teplotě, zde 200°C, a troubu při ní prvních 10 minut ani neotvírat. Jedině tak se při zapečení s našlehaným bílkem udrží výška pečiva. Pak už jen dopékáme…


Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme dobře prochladnout. Krájíme úplně vychladlé, pak se nakrájí úhledné řezy a pečivo se netrhá.


Přeji dobrou chuť!






Zpět na výpis článků