Jak si zdravě osladit život

Nechte se inspirovat jednou ze zdravějších náhražek cukru, které uspokojí vaše chutě na sladké!


Většina z nás si je vědoma toho, že cukr není nejzdravější potravina. A rizika zasahují daleko za hranice zvýšené hladiny cukru, nebo zubního kazu. Umělá sladidla mohou jídlu přidat ještě vice kalorií a většina z nich má pro organismus horší dopad než klasický cukr. Nechte se inspirovat jednou z některých těchto zdravějších náhražek cukru, které uspokojí vaše chutě na sladké.

1. Sirup z agáve. Aztékové používali agáve před tisíci lety a vychvalovali tento sirup jako dar od bohů. Toto zlaté sladidlo je chuťově podobné medu a je perfektní v horkém, či ledovém čaji. Využít jej můžete však i na slazení dezertů a moučníků.

2. Javorový sirup. Výhod javorového sirupu je mnoho: pochází přímo z mízy rostliny a obsahuje přes 50 antioxidantů. Ujistěte se, že kupujete opravdový sirup a ne náhražku. Polijte jím palačinky, nebo ovesnou kaši‎.

3. Med. Díky včelkám je tato lahoda naplněná antioxidanty. Dopřejte si jej v horkém čaji k uklidnění bolavého krku, nebo buďte vynalézavější a přidejte si lžičku do vašeho domácího salátového dresinku.

4. Jablečné pyré. Vyměňte polovinu šálku cukru ve vašem receptu na ovesné sušenky za stejné množství jablečného pyré! Přirozená sladkost jablek Golden Delicious, nebo Fuji je perfektní sladkou tečkou po večeři. Vybírejte pyré bez přidaného cukru, nebo si vyrobte vlastní.

5. Skořice. Dejte vaší ranní kávě šmrnc špetkou skořice. Toto skvělé koření přidá nepatrně na sladkosti, zatímco povzbudí vaši imunitu, bez přidaných kalorií. Skořice navíc dokáže snižovat hladinu krevního cukru.

6. Rozinky. Pro kreativnější interpretaci zkuste rozmixovat šálek rozinek v mixéru. S antioxidanty a vlákninou přidají tyto malé vysušené hrozny na hodnotě jakékoliv pečené dobrotě.

7. Neslazené kakao. Jako teplou zimní odměnu rozmixujte neslazené kakao s horkou vodou nebo jakýmkoli obilným nápojem. Uspokojí to vaše chutě na sladké bez přidaného cukru, který obsahuje slazená varianta. Pro extra příchuť dolaďte vanilkovým extraktem.

8. Rebaudiosid. Vychvalovaný přírodní extrakt, pocházející z Jižní Ameriky, pochází z rostliny Stevie. Jen jedna či dvě kapky stačí k oslazení misky ovesné kaše. Stále oblíbenější jsou malé tabletky, kdy 1 odpovídá sladivostí jedné kostce cukru. Můžete zjistit více i zakoupit např. zde.

9. Brusinky. Přidejte brusinky namísto cukru do vašeho receptu na muffiny. Tyto malé trpké dobroty vám dodají dávku antioxidantů, kterou rafinovaný cukr nemůže nabídnout.

10. Datle. Ve vašem dalším pečícím experimentu využijte hrstku datlí pro extra dávku antioxidantů. S nízkým glykemickým indexem a nevýraznou sladkostí můžou být datle perfektním doplňkem do jakéhokoli těsta. Nahraďte dvě třetiny hrnku za jeden hrnek normálního cukru.

11. Kokosový cukr. Buďte trošku exotičtí a do vašeho ovocného smoothie přidejte kokosový cukr. Tento přírodní cukr, který je vyroben z mízy kokosových květů, je k dostání v kostkách, pastě, nebo v granulové formě. Navíc je plný draslíku, který udržuje naše kosti silné.

12. Hnědý rýžový sirup. Hnědý rýžový sirup pochází z hnědé rýže. Tento sirup s máslovo-ořechovou příchutí je výborný v müsli tyčinkách a pečených dobrotách.

13. Rapadura. Tato sladkost je vyrobena z cukrové třtiny, bez použití rafinování, takže si zachová vitamíny a minerály ztracené při výrobě bílého cukru. Při pečení s rapadurou namísto klasického cukru dodržujte poměr výměny jedna ku jedné.

14. Limetka. Řekněte sbohem baleným limonádám a vylepšete si sklenici perlivé vody šťávou z limetky. Trpkost a chuť uspokojí chuťové buňky bez přidaného cukru.

15. Banánové pyré. Při výrobě příští banánové buchty zkuste použít extra vyzrálé banány a vynechte cukr. Ovoce se při dozrávání přirozeně stává sladším, extra cukr tedy nebude třeba.

16. Koncentrát mraženého džusu. Na váš domací jablečný koláč použijte koncentrát jablečného džusu. S přidanými antioxidanty a vlákninou bude koláč sladkým řešením výživného dezertu.

17. Sirup z ječného sladu. Tento sirup, derivovaný z ječmene a nahuštěný proteiny, je perfektní pro váš pekanový, nebo dýňový koláč. Tento tmavý sirup je podobný melase a zvýrazní chuť jakékoliv pečené dobroty.

18. Meruňkové pyré. Meruňky mají výtečnou výživnou hodnotu, obsahují vitamín C, vlákninu a železo. Vyrobte si tuto sladkost doma a smíchejte s řeckým jogurtem, nebo podávejte k celozrnnému chlebu.

19. Čerstvá šťáva z pomerančů. Hledáte sladké chladivé osvěžení? Místo nákupu produktů z mražené sekce si zamrazte trošku čerstvě vymačkané šťávy ve formičkách na zmrzlinu.

20. Sodovka. Upravte si vaši další velkou sklenici ovocného džusu troškou perlivé vody. Dokonce i jednoduchý poměr džusu a sodovky tři ku jedné vás uchrání od mnoha cukrových kalorií.

21. Melasa. Co se stane, když se dá dohromady cukrová třtina, hroznové víno a cukrová řepa? Vznikne melasa. Použijte tento tmavý sirup třeba při výrobě perníčků. Dodá vám extra železo a kalcium, a to znamená, že bude tahle dobrota mnohem zdravější.

22. Balsamikové glazé. Zapomeňte na cukrovou polevu a pořádně váš dezert pokapejte balsamikovou polevou. Jednoduše při mírné teplotě uvařte balsamikový ocet, dokud se nevytvoří hustý sirup.

23. Sirup z Yaconu. Sladící prostředek získaný z rostliny Yaconu, tento melasovitý sirup má nádech jablka a poloviční množství kalorií třtinového cukru. Je tak sladký jako med, takže i malé množství vám dodá na chuti u pečených pamlsků a ovocných smoothies.






Zpět na výpis článků