Stravování na dovolené v cizině i u nás

Ve spolupráci se Světem zdraví pro Vás vybralo hubnutiznojmo.cz dvě zahraniční destinace, kam si Češi jezdí odpočinout nejčastěji a zhodnotili jsme místní pokrmy z dietetického hlediska. Možná vám totiž už teď vrtá hlavou, co na dovolené jíst a zda to příliš neohrozí vaši váhu. Znáte to, odjíždíte na dovolenou s přesvědčením, že si letos kila navíc nepřivezete, ale pak místním lahůdkám neodoláte. 

 

Dovolená v Řecku

Řecká kuchyně je velmi pestrá, chutná i zdravá. Vždyť se jedná o středomořskou stravu plnou olivového oleje, rajčat, oliv, cukety, česneku, ovčích a kozích sýrů.

Maso v Řecku často připravují pomocí dušení a oblíbené je maso skopové, drůbeží a samozřejmě ryby. V jídelníčku také převládají různé saláty, které vám přijdou vhod v teplých dnech, doplněné o sýr feta klidně jako hlavní chod.

 

Co vybrat:

Souvlaki - oblíbenou řeckou pochoutkou jsou souvlaki, což je opečené maso na špízu. Nejčastěji jde o vepřové nebo skopové maso. Můžete si objednat klasické špízy s chlebem či s hranolky (pokud si hlídáte svou postavu, tak těm se raději vyhněte), nebo s pita chlebem. Vy si je ideálně objednejte se salátem.

Stifado - dušené, nejčastěji skopové maso, možná vám bude připomínat český guláš. Tomuto pokrmu není co vytknout, jen pečlivě vybírejte přílohu.

Gyros – i u nás je velmi oblíbená řecká pochoutka s názvem gyros. Jde o kořeněné maso opékané na rožni.   V Řecku se většinou připravuje tento pokrm z vepřového masa a někde ze skopového. U nás známe nejčastěji gyros z drůbežího masa. Gyros se prodává buď v pitě (arabském chlebu), kdy pokrm dostanete u stánku do ruky, ale také si ho můžete dát s hranolky někde v restauraci. To asi už víte, že není úplně nejlepší nápad. Gyros se podává se speciální řeckou omáčkou tzatziki, která nahrazuje naší tatarku. Narozdíl od ní je však tato omáčka rozhodně dietnější a zdravá. Záleží však, kolik si ji dáte a co dalšího vám do pita chleba vloží – zelenina je vítaná.

Dolmades - plněné vinné listy rýží někdy i v kombinaci s mletým masem. Podávají se teplé nebo studené. Skvělé hlavní jídlo doplněné o zeleninový salát.

Gemista někde také Yemista - pečené rajče plněné rýží je výborný pokrm sacharidového typu, proto by bylo vhodné doplnit jej o nějakou bílkovinu a objednat si jen jedno pečené plněné rajče jako např. přílohu k rybě nebo dušenému masu.

Gigantes - velké bílé fazole v tomatové omáčce. Řekové často zpracovávají luštěniny, které do zdravého jídelníčku i do redukčního režimu rozhodně patří.

Na co si dát naopak pozor:

Saganaki - smažený feta sýr aneb řecká varianta našeho klasického „smažáku".

Haloumi (bílý ovčí sýr) - sýr Haloumi je základ kyperské diety a podává se ke každému jídlu. Haloumi se tradičně vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka, i když někdy může obsahovat i kravské mléko. Je bohužel docela tučný, proto pozor na zkonzumované množství a spíše je jen ochutnejte a doplňte o zeleninu.

Tzatziki - hutný tučný (až kolem 10% a více) řecký jogurt s nastrouhanými okurkami a česnekem, někdy se přidává i kopr. Rozhodně stojí za to jej vyzkoušet – jen dávejte pozor, k čemu si jej objednáváte. Pokud si chcete svou váhu udržet, už si k němu nedávejte pečivo a spíše jej konzumujte k zelenině a rybě.

Moussaka - představuje lilkový nákyp s mletým masem. Celý pokrm se zapéká v troubě a je dochucený bešamelovou omáčkou a skořicí. Někdy je moussaka obohacená o cukety a další zeleninu. Byť se zdá, že díky použité zelenině se bude jednat o lehký pokrm, bohužel díky bešamelu i způsobu přípravy, kdy je nutné jednotlivé vrstvy nejdříve zvlášť osmažit a až pak se vrství do pekáče, je tomu naopak. Moussaka je relativně kaloricky náročná, proto ji ochutnejte v poloviční porci a spíše si ji dejte na oběd, kdy máte ještě šanci díky odpolednímu plavání přijaté kalorie alespoň částečně „spálit".

Baklava - je tučný, sladký zákusek, připravovaný z vrstev těsta filo, plněná sekanými ořechy a slazená sirupem nebo medem.

Frappé - vyšlehané espreso s mlékem a cukrem nebo i se zmrzlinou. Lze jej však objednat bez mléka i cukru, takže si číšníkovi nestyďte říci o dietnější variantu!

Dovolená v Chorvatsku

 

Asi nejoblíbenější destinace pro dovolenou, kam každoročně vyráží stovky Čechů.

Mezi speciality chorvatského jídla lze rozhodně zařadit tradiční národní jídlo, kterým je sušená šunka s ovčím sýrem a olivami. Pro místní kuchyni je rovněž typické jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, což je speciální železný poklop, který nechybí téměř v žádné větší chorvatské kuchyni. Mezi speciality potom patří nejrůznější mořské plody v podobě krevet, ústřic nebo nejrůznějších ryb.

Co vybrat:

Pršut - dalmatská šunka neboli pršut je specialitou, na kterou se nezapomíná. Připravuje se z vepřové kýty, která se podobně jako naše domácí uzené máčí nejprve ve speciálním roztoku, v jehož složení nechybí česnek, mořská sůl, někde i určité druhy koření. Poté se pověsí do udírny. Často se podává v restauracích jako předkrm. Nejezte k pršutu příliš velké množství chleba, což velmi často svádí. Tato sušená šunka není bez kalorií, ale pokud se vyhnete „bílému okraji" (tuku), nemusíte se o svou linii příliš bát.

Škampi na buzaru – mořští ráčci, kteří se připravují na olivovém oleji s orestovanou cibulkou, sekanými rajčaty, petrželkou a česnekem, podlité bílým vínem. Tento pokrm rozhodně ochutnejte a opět pozor na úžasný bílý chléb, který se  u talíře určitě také objeví, aby vás příliš nesváděl, je lepší číšníka rovnou poprosit o jeho odnesení.

Brodet od riba – hustá dalmatská rybí polévka vám poslouží jako skvělý hlavní chod k večeři.

Rizoto – v Chorvatsku nejčastěji připravované s plody moře – lahodná pochoutka, kterou u moře nemůžete vynechat. Ujistěte se však, že je restaurace, kde si tento pokrm dáváte, čistá a má veškeré ingredience čerstvé. Nenápadně nakoukněte do okolních talířů a zajděte si před objednávkou na toaletu. Jestli personál neuklidí na místech, kam chodí veřejnost (hosté), jak to asi vypadá v zázemí?

Chobotnice pod pekou – skvělá chorvatská specialita, která je navíc velmi dietní i zdravá. Kromě dušené chobotnice (pod speciálním poklopem  „pekou") v tomto pokrmu najdete i zeleninu jako např.: rajčata a brambory.

Na co si dát pozor:

Plejskavice – sekaný „řízek" ze směsi mletého masa (skopové, hovězí, vepřové). Vyloženě dietní tento pokrm není, tradičně by se měl upravovat na grilu, pak si jej v klidu dejte, určitě se ale vyhněte plackám, které se vyloženě unaveně „vyvalují" v oleji a jsou evidentně smažené.

To samé platí i o čevapčiči – rovněž připravené z mletého masa s cibulí, bylinkami a kořením. Často se rožní na grilu, bohužel ne všude – zeptejte se obsluhy.

Kroštule – odpalované těsto smažené na oleji

Rožata – slavný dubrovnický velmi sladký pokrm

všude přítomný bílý chléb – už podle chuti i vzhledu vás napadne, že vaši linii určitě neprospěje...chutná jako něco mezi buchtou a chlebem a možná se vám dokonce po pár dnech zasteskne po klasické Šumavě...

Dovolená v Čechách

Je to smutné, ale na většině (vý)letních místech u nás příliš vhodných ani lákavých pokrmů nenajdete. Nejčastěji se můžeme setkat s „tradiční" nabídkou ve formě – smaženého sýra v housce, langošů, párků v rohlíku i bez rohlíku jen tak na tácku s hořčicí a chlebem, hranolků s tatarkou a jiných cholesterolových a kalorických bomb!

Co vzít s sebou na koupaliště nebo na výlet:

Ovoce – ideálně takové, které „přežije" i teplé dny. „Nesmrtelná" jsou jablka, protože mají tvrdší konzistenci. Do krabičky s sebou pak můžete vzít jakékoli pokrájené ovoce, navíc v létě máte na výběr z opravdu lahodných kousků, jako jsou čerstvé jahody, meruňky, bobulovité ovoce...

Ořechy a semínka – nesolené, nepražené, neobalované v čokoládě. Dokáží skvěle zasytit a hodí se jako skvělá svačinka, která je plná zdravých tuků, minerálů a bílkovin. Pokud si hlídáte svou linii, nepřežeňte to s jejich množstvím – stačí jedna menší hrst.

Sušené ovoce – nesířené, neproslazované, skvělé nejen jako sladké „zobání" pro děti

Zelenina – v krabičce pokrájená čerstvá zelenina, kterou můžete chroupat samotnou nebo doplnit o luštěninovou pomazánku.
 

Sendvič – celozrnný chléb namažte luštěninovou pomazánkou (recept výše) a obložte listy salátu, pokrájenou okurkou a rajčetem. Přidat můžete i na plátky nakrájené uzené tofu případně ogrilovaná krůtí prsa.

Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim.Správný přísun tekutin je zvláště v horkých letních dnech životně důležitý. Nejlépe se hodí voda, ovocné čaje (dají se pít i studené) a případně hodně ředěné džusy. Pozor na míchané koktejly a alkohol vůbec, jsou totiž velmi kalorické.

Byla by škoda pokazit si úsilí o dodržování dietního plánu nápoji, když už se tak hlídáte u jídel. Samozřejmě to neznamená, že se z vás o dovolené musí stát abstinent, ale sáhněte raději po bílém víně nebo ještě lépe, vinném střiku.


 




Jaký zdravotní problém nejčastěji řešíte na dovolené?

 

Nejčastějším problémem na dovolené je "obyčejný" průjem, pokud chcete strávit svoji dovolenou v klidu a ve zdraví, hubnutiznojmo vám doporučuje dodržovat následující pravidla:

  1. místo pobytu vybírejte pečlivě s ohledem na svůj věk a zdravotní stav
  2. s předstihem se informujte o zdravotních rizicích v dané oblasti
  3. začněte užívat probiotika ještě před cestou a pokračujte v užívání v průběhu cesty
  4. dodržujte správné hygienické zásady a i na čištění zubů použijte balenou vodu
  5. vyhýbejte se neznámým povrchovým vodám (mytí, koupání, omývání končetin)
  6. koupejte se v moři v dostatečné vzdálenosti od vyústění kanalizace
  7. vyvarujte se kontaktu s volně se pohybujícími zvířaty
  8. pijte pouze nápoje balené v originálních obalech
  9. vyvarujte se hodně přeslazeným nápojům
  10. nepijte ovocné šťávy s čerstvě vylisovaného ovoce u pouličních prodavačů
  11. nápoje si rozhodně dávejte bez ledu
  12. vyvarujte se ovoci a zelenině, která je omytá místní vodou, zejména melouny
  13. ovoce omývejte pouze v balené vodě
  14. nejezte ovoce, které si nemůžete sami oloupat
  15. nejezte syrovou listovou a kořenovou zeleninu, pokud nelze okrájet
  16. maso jezte dobře propečené, ještě horké, nekonzumujte ryby z neznámých vod
  17. pamatujte, že to, co jedí a pijí místní lidé, nemusí být dobré pro Vás, turistu

Poradci Světa zdraví ve Znojmě vám přejí pěknou dovolenou bez příbytku na váze.

 






Zpět na výpis článků