Letní potravina - CUKETA
Cukety (nebo také cukiny - z italského názvu pro tykev: zucca) jsou ideální zeleninou jak pro horké dny, tak pro redukci váhy. Předurčuje je k tomu zanedbatelná energetická hodnota a více než 90% obsah vody spojený s hojností draslíku, který ulevuje srdečně - cévnímu systému, ledvinám, revmatismem a dnou postiženým kloubům. Hubnutí Znojmo je doporučuje i pro slušný obsah vápníku, hořčíku a vitaminů sk. B, A a C.
U cuket neplatí čím větší, tím lepší a chutnější. Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukiny do 25cm své velikosti, jejichž semena nejsou ještě plně vyvinutá a jsou tak měkká. Častější sklizeň navíc podporuje plodnost dané rostliny. Mladé cukety není potřeba loupat, naopak by přišly o podstatnou část své jemné decentní chutě. Krásně křupou mezi zuby, zchladí sluncem rozehřáté tělo vodou, potěší náznakem nasládlosti a také nekonečným množstvím kuchařských možností...
Tak např.:
Cuketové nudličky s koriandrem
Suroviny:
- 5 cuket, cca 20 cm dlouhých
- šťáva z 1/2 citronu
- 5 lžic extra panenského oleje (olivový, lněný)
- šálek koriandrových lístků
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- grilované maso nebo ryba
- celozrnné pečivo jako příkrm
Z cuket odkrojíme konce a za pomocí škrabky je nakrájíme na nudličky. Vložíme je do cedníku, smícháme s citronovou šťávou a špetkou soli. Necháme zhruba 2h vykapat. Pak je dáme do mísy, zastříkneme olivovým olejem a zlehka promícháme s pepřem a koriandrem. Pak už jen přidáme čerstvě grilované maso a plátky žitného nebo špaldového pečiva.
Krétské cukety
Suroviny:
- 250g cuket
- 500g oloupaných brambor (nových)
- 2 rajčata
- 400g sýra Feta
- 1/2 šálku oliv. oleje
- 1/2 lžičky dobromysli
- několik lístků máty
- čerstvě mletý černý pepř
Omyté cukety nakrájíme na centimetrové plátky a odložíme na hodinu do mísy, poto je slijeme. Stejně široké plátky nakrájíme i z brambor. Rajčata promícháme se sýrem, mátou i pepřem a opatrně spojíme s cuketami. Zapékací mísu vytřeme olejem a navrstvíme mísu polovinou brambor. Na brambory pak přijde cuketová směs, na ni pak zbytek brambor a nakonec opět směs z cukety. Posypeme dobromyslí a vložíme do středně vyhřáté trouby. Až brambory změknou, tak jsme hotovi. Dobrou chuť.
Kuskus s cuketou
Suroviny (3 porce):- 3 lžíce olivového oleje
- 250g sýra ementálského typu
- 2 lžíce sojové omáčky Tamari nebo Shoyu
- 250g celozrnného kuskusu
- hrášek (množství dle chuti)
- střední cuketa
Cuketu oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Vymačkáme přebytečnou vodu, ale nesolíme. Kuskus vsypeme do velké misky a zalijeme vroucí vodou (množství podle návodu na obalu). Přimícháme lžíci oleje a trochu bylinkové (mořské) soli. Promícháme a přikryjeme pokličkou. Kuskus necháme asi 10 minut bobtnat, až nasákne všechnu vodu a je sypký. Pak vmícháme špetku tymiánu.
Mezitím v hluboké pánvi rozehřejeme zbytek oleje a po rozehřátí zprudka osmahneme cuketu. Občas promícháme, ochutíme sójovou omáčkou a přidáme hrášek. Tepelná příprava je rychlá, stačí asi 10 minut, kdy se z cukety odpaří voda. Nedusíme. Ještě teplou cuketovou směs vmícháme ke kuskusu, necháme trochu prochladnout a přidáme na kostičky nakrájený sýr.
Kuskus s cuketou podáváme teplý i studený jako hlavní chod. Chutná třeba se sterilovanou okurkou, čerstvým zeleninovým salátem nebo jen tak. Na talíři ozdobíme petrželkou.
Zpět na výpis aktualit