Účinek pH organismu na zdraví

Znáte vlastní pH organismu? Snažili jste se někdy tyto hodnoty z vlastní moče zjistit? Nutriční poradci Hubnutí Znojma doporučují tyto hodnoty průběžně zjišťovat, protože dlouhodobě překyselený organismus způsobuje řady nemocí.

Kyselost a její opak – zásaditost se udává v hodnotách pH (zkratka od "potential of Hydrogen" = množství volných iontů vodíku H+). Udává se ve stupnici od 0 do 14. Neutrální je například čistá voda. Její pH má hodnotu 7 a to je hodnota i všech ostatních pH neutrálních roztoků. Má-li roztok hodnotu nad 7, znamená to, že je zásaditý (převažují v něm zásadité látky). Při pH pod 7 jde o roztok kyselý – převažují v něm kyselé látky.

Pro lidský organismus je udržení přesného pH krve doslova otázkou života či smrti. Ideální hodnota pH krve je 7,4 a pohybuje se v nepatrném rozmezí od 7,35 do 7,45. To znamená, že v krvi musí být neustále lehký přebytek zásaditých látek - především jsou to minerály. Tělo tedy musí nepřetržitě a za každou cenu udržet pH v tomto úzkém rozptylu, jinak okamžitě umíráme.

Co může za časté překyselení našeho organismu? Především náš „moderní“ přesněji řečeno sebevražedný jídelníček. Pravdivé zdroje uvádí „kyselinotvorné“ a „zásadotvorné“ seznamy potravin a nikoliv kyselé či zásadité, protože samotná chuť potraviny není rozhodující. Např. citron chutná kysele a přesto je to potravina, která tělu pomáhá udržet zásaditější (zdravější) vnitřní prostředí. Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol.
Maso je dvojnásob nebezpečné proto, že kromě samotného překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění.

Cukr (nečastěji sacharóza) je kromě velmi silného překyselování nebezpečný i tím, že se až příliš rychle vstřebává do organismu a tělo na něj musí velmi dramaticky reagovat tvorbou inzulinu, protože i hladina cukru (glukózy) v krvi musí být udržována v určitém rozmezí.

Alkohol je nebezpečný proto, že, kromě překyselování organismu, i v malém množství poškozuje nervové buňky (především myelinové obaly jemných nervových vláken). Alkohol je agresivní organické rozpouštědlo, které se hodí opravdu jen do průmyslu a nikoliv do něčeho tak složitého, jako je lidské tělo.

Dalším důležitým zdrojem překyselování je jakékoliv duševní napětí. To vede k závažné nerovnováze v řízení našeho těla – dochází k potlačení aktivity regenerujícího parasympatického nervového systému a k převaze adrenalinového systému, který mj. spouští v těle nadměrnou tvorbu různých kyselých látek, které potřebuje pro domnělý boj nebo útěk.

Ke zdrojům překyselování musíme zařadit i nedostatečné dýchání. Až příliš často dýcháme nepravidelně, málo a povrchně. Kromě chybějícího kyslíku, který by jinak dokázal spoustu kyselých látek doslova spálit, je druhým důsledkem hromadění oxidu uhličitého v krvi, který vytváří asi nejběžnější kyselinu naší krve - kyselinu uhličitou. Řešením je pozvolné, hluboké a pravidelné dýchání, konkrétně se lze inspirovat dýcháním podle ajurvédy.

Naopak zásadotvorně působí obecně ovoce a zelenina. Z těchto druhů potravin stojí za zmínění hlavně špenát a rozinky. Kromě ovoce a zeleniny dále odkyselují mořské řasy a olejnatá semena jako např. len, mák sezam a slunečnice.

A co vlastně dlouhodobě překyselený organismus nám může způsobit za zdravotní komplikace? Není jich zrovna málo - veškeré záněty, chronickou únavu, alergie, vnitřní i vnější kožní nemoci, kloubní poškození, ledvinové a močové kameny, gynekologické problémy, kazivost zubů, padání vlasů, poruchy imunity, metabolické poruchy, otoky a v neposlední řadě i onkologické onemocnění („rakovina je kyselou nemocí číslo jedna“ - Prof. Otto Warburg, nositel Nobelovy ceny).

Jak si zkontrolovat stav vlastního překyselení? Kupte si v naší poradně světa zdraví Znojmo lakmusové papírky na měření pH. První ranní moč se ještě toleruje v hodnotách pod pH 7, ale přes den by měla mít Vaše moč min. pH 7 – ale raději ještě o pár desetin vyšší. Pokud máte v průběhu dne pH moči pod 7, můžete si být jisti, že už teď je Vaše zdraví nějak poškozeno a bude to s Vámi stále horší.

I proto můžete využít služeb poradny Hubnutí Znojmo, kde Vám nutriční terapeuti nabídnou stravovací plán na odkyselení organismu a vysvětlí, které potraviny působí kyselinotvorně a které naopak zásadotvorně. Navíc odkyselovací proces nám pomáhá urychlit doplněk Světa zdraví - pH Optimal FORTE. Dvě tablety tohoto doplňku stravy zajistí stejný odkyselovací efekt jako 12,5 kg zelené zeleniny. Za jak dlouho např. brokolice sníte takové množství? Více informací o tomto přírodním „odkyselovači“ najdete v části Produkty...






Zpět na výpis článků